ОСОБЛИВОСТІ ЧИСЛІВНИКОВОЇ ЕКСПЛІКАЦІЇ КІЛЬКІСНОЇ ОЗНАКИ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ - МЕДИНСЬКА, Наталія (Folia Philologica, 2021)
У статті досліджено частиномовний клас числівників української мови як ознакових слів у семантичному та граматичному вимірах. З’ясовано особливості експлікації статичної ознаки числівниками із кількісно-пред- метним значенням в українській мові. Метою статті є з’ясування своєрідності функцій числівників як виразни- ків кількісно-предметних відношень в українській мові. Реалізація поставленої мети передбачає вирішення низки завдань, зокрема: 1) з’ясувати функції числівника як ознакового слова; 2) окреслити параметри числівників укра- їнської мови у вираженні статичної ознаки; 3) визначити особливості уживання числівника у функційно вторин- ній формально-синтаксичній позиції іменного складеного присудка. Наукова новизна. У статті визначено ста- тус числівника як ознакового слова в ієрархії частиномовних класів – виразників статичної ознаки в українській мові. Як ознакове слово числівник функціонує у присубстантивній позиції, тобто як виразник кількісно-пред- метних відношень (квантитативна функція), проте його статична ознака відрізняється від прикметникової: він подає кількісну характеристику кого-, чого-небудь. Атрибутивну функцію, властиву узгодженому означенню, кількісні числівники виконують в усіх непрямих відмінках, крім знахідного об’єкта. У своїй другій номінативній функції – нумеративній – числівник уподібнюється до іменника та набуває значень його морфологічних катего- рій. Як висновок у статті наголошується, що числівник української мови, перебуваючи у периферійних позиціях речення і передаючи відповідно статичну ознаку із кількісно-предметним значенням, є носієм вторинної функції ознакових слів. На думку автора, крім генетично первинної присубстантивної позиції, у якій числівник визна- чає кількісну ознаку кого-, чого-небудь, він уживаний у функційно вторинній формально-синтаксичній позиції іменного складеного присудка з основною числівниковою частиною, у яку він потрапляє за допомогою дієслівних зв’язкових елементів. Такий присудок є формально-граматичним репрезентантом предиката кількості (кількіс- ного стану), для якого типова одна валентна позиція – суб’єкта кількісної ознаки.