«МОВНА» ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ, ГЛОБАЛІЗАЦІЯ І ПРОБЛЕМА ІДЕНТИЧНОСТІ

Автор(и)

  • Ольга КОСОВИЧ Ternopil Volodymyr Hnatiuk National Pedagogical University
  • Раїса ЧОРНІЙ Ternopil Volodymyr Hnatiuk National Pedagogical University

DOI:

https://doi.org/10.17721/folia.philologica/2022/4/5

Ключові слова:

мовна інтеграція, глобалізація, ідентичність, інтернаціоналізація, англо-американські запозичення, англізація, мовна політика

Анотація

У статті розглядаються фактори мовної інтеграції, прагнення національних мов зберегти свою ідентичність, роль Європейського Союзу в цих процесах. Увага приділяється таким активним факторам інтеграції, як англо-американські запозичення та Інтернет. Розглядається дискусійне питання щодо впливу запозичень на мовну картину світу. Як протидія фактору інтеграції виступає мовна політика, спрямована на збереження ідентичності. Автори розглядають дві протилежні позиції щодо питання регіональної інтеграції у світовому геополітичному, економічному, військовому, культурному і лінгвістичному просторі: регіоналізацію як складову частину глобалізації; регіоналізацію як альтернативу глобалізації. Автори наголошують на тому, що в епоху світової глобалізації інтеграційні процеси відбуваються не тільки в економіці та культурі, а й у мові. Причому економіка і культура виступають як первинні щодо мови. Мовну інтеграцію розуміють у широкому і вузькому значеннях. У широкому – як процес стандартизації, уніфікації мовних засобів у сферах використання мови, пов’язаних із суспільно-політичним, економічним, культурним життям сучасного суспільства. У вузькому значенні – асоціюють із питаннями запозичення, передусім з англійської, причому запозичуються як нейтральні, так і експресивні засоби. Найбільш чутливо на процеси інтеграції реагують ЗМІ та всесвітня інформаційна мережа Інтернет. Найвищим ступенем мовної інтеграції є інтернаціоналізація, яка проявляється передусім у науковій, науково-технічній, політичній, міжнародно-правовій, педагогічній термінології (як результат укладання Болонської конвенції). Підсумовано, що нині глобалізація є одним із головних факторів і рушійних сил розвитку світової спільноти. Проблеми глобалізації, у тому числі і мовної, належать до злободенних і гострих у сучасному світі, оскільки мають загальнолюдський характер і планетарні масштаби прояву.

Посилання

Ammon, U. (2006). Language conflicts in the European Union: On finding a political and practicable solution for UE institutions that satisfies diverging interests. International Journal of Applied Linguistics, 16 (3), 319–338.

Bally, Ch. (2008). Traité de stylistique francaise [Treatise on French stylistics]. Volume 02. London: Wentworth Press [in French].

Meillet, A. (2010). Les langues dans l’Europe nouvelle. Nabu Press [in French].

Phillipson, R. (1992). Linguistic imperialism. Oxford: Oxford University Press.

Rodes, R. (1996). The new governance: Governing without government. Political Studies, 44 (4), 652–667.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-25

Як цитувати

КОСОВИЧ, О., & ЧОРНІЙ, Р. (2022). «МОВНА» ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ, ГЛОБАЛІЗАЦІЯ І ПРОБЛЕМА ІДЕНТИЧНОСТІ. Folia Philologica, (4), 34-42. https://doi.org/10.17721/folia.philologica/2022/4/5

Номер

Розділ

Статті